Sunday, October 9, 2016

Jawapan Balas Kepada Aliff Syukri Tentang Kehidupan Orang Malaysia Di Australia

Jawapan Balas Kepada Aliff Syukri Tentang Kehidupan Orang Malaysia Di Australia


Sebelum ini, Dato Aliff Syukri ada membuat kenyataan yang mengatakan rakyat Malaysia digelar 'farmer boy' di Australia.

Katanya, rakyat Malaysia sering dipandang rendah di Australia.

Baca pengalaman Aliff Syukri tersebut di BACA SINI

Ini merupakan komen balas dari seorang wanita bernama Sofea.

Sofea dilihat kurang setuju dengan kenyataan Aliff Syukri tersebut.


Jombaca:

Saya ada terbaca kenyataan Dato' Aliff Syukri Terlajak Laris berkenaan dia ada dtg ke Australia dan tengok ramai Melayu diAustralia merempat buat kerja buruh kasar...

Sepanjang 36 tahun saya di Australia, ada segelintir org melayu dari Christmas Island dan Cocos Island buat kerja buruh kasar sebab mereka datang dari kepulauan itu zaman 40'an,. 50'an dan 60'an.

Dan disekitar tahun 80'an mereka di suruh pilih untuk balik kenegara asal atau tinggal ditanah besar Australia dan separuh pilih balik ke negara asal iaitu Malaysia, Indonesia, Singapura dan separuh berhijrah ke Perth dan diberi visa penduduk tetap untuk bermastautin di Perth. Golongan ini memang tiada pelajaran tinggi dan golongan ini dah tua pun sekarang dan anak cucu mereka dah tak jadi buruh kasar...

Yang ada sekarang ini dimana mana adalah immigrant dari negara lain termasuk singapura, negara Asean, Asia Barat dan Eropah yg banyak jadi buruh kasar dan kebanyakkannya students dan dtg belajar dgn visa pelajar.

Hanya beberapa kerat anak Malaysia yg guna student visa yg kerja part time atau casual kerja sebagai waiter atau waitress di restaurants atau jadi driver (food deliveries)...Yang paling kehidupan mudah dirantau anak anak orang Malaysia yg belajar sama ada ditanggung keluarga atau sponsored by Malaysian Government


Rakyat Malaysia macam saya yg duduk beranak pinak diAustralia ini, saya belum jumpa yg jadi buruh kasar dan anak anak saya pun semua kerja yg cemerlang dan terbilang sebab semua kelulusan university tempatan dan saya pun tidak kerja jadi buruh kasar sebab saya boss pada orang putih...

Rakyat Malaysia yg tinggal menetap terus di Australia mungkin hanya 0.000001 percent. Sesiapa orang Malaysia yg melancung dan nak menghina orang Malaysia sendiri dan menjatuhkan maruah orang Malaysia, jika dia ada business...duit saya akan saya haramkan membeli products mereka...

Jahanamlah business kamu Dato' Aliff Syukri kerana memfitnah dan tidak tahu bersyukur...inshaaAllah!



Sementara itu seorang lagi warga Malaysia yang sering ke Australia juga mempersoalkan kenyataan Aliff Syukri itu.

Ini komennya:

8 tahun saya tinggal di Australia tak pernah pula dipanggil "Farmer Boy" oleh mana-mana orang Australia, macam yang Datuk Aliff Syukri D'Herbs #TerlajakLaris cakap tu. Takkanlah pergi beberapa hari dah kena gelar gitu. Salah bergaul dengan orang kot... Atau gaya pakaian tak kena, atau gaya bercakap sedemikian. -Syahr Musafir

1 comments:

  1. Salam, rasanya tak perlulah nak maki2 kalau tak setuju pun dengan pendapat orang lain..... islam tak ajar, melayu tak ajar, australia pun tak ajar main maki2 dan menyumpah bisnes orang lain....lain orang lain pendapat.....pendapat anda pun bukan semua orang setuju kot....

    ReplyDelete